İLİŞKİDE BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRELİM

Son dönemde yaşanan Corona virüsü ve karantina önlemleri yaşamımızda birçok alanda etkili olmakta ve adaptasyonumuzu yeniden düzenleme gerekliliğini getirmektedir. Yaşamımızdaki birden fazla role yeniden uyum sağlama aşamasında yaşadığımız zorlukların olumsuz etkileri ile baş etmek adına bildiğimiz kaynaklar ‘sosyal yakınlık’ dahi revize edilmeyi gerektirmektedir. Bu açıdan belirsizlikle baş etme, yeni rutinler oluşturma ve güven duygusunu yeniden inşa etme aşamasında çift ilişkileri daha da önemli bir kaynak haline gelmektedir. Hepimizin güvenlik duygusu, kontrol, bağ kurma ve yaşama yönelik oluşturulan anlamlandırma yetisinin derinden sarsıldığı bu tür kriz anlarında karşılaşmış olduğumuz olumsuz deneyimler çok daha derin iz bırakır. Dolayısıyla yaşanan sorunlar sizde ve partnerinizde yaralar açar ya da bu kriz dönemi fırsat haline çevrilebilir. İlişkinizin büyük ölçüde şekillendiricisi olan bu süreçte ilişkinin bağışıklığını güçlendirmenin sağlanabilmesi çocuğunuzla ve çevrenizle kurmuş olduğunuz iletişimin de kalitesini arttırmak adına önemlidir.

Yaşananların ya da yaşanamayanların olumsuz etkisini azaltabilmek ilişkiyi güçlendirmekle doğru orantılı olabilir. Bu amaçla partnerinizle uygulayabileceğiniz ilişkinizin bağışıklığını güçlendirici birkaç çalışma önerisi sunmak isterim.

Önceliklestres düzeyimizi kontrol etmekle başlayabiliriz.

Bunun için birkaç dakikanızı ayırıp partnerinizle karşılıklı oturun.  Her ikiniz de ayaklarınızın zemine değdiğini hissedin. Oturduğunuz yeri, sırtınızı destekleyen koltuğu fark edin. Partnerinizde gördüğünüz 3 şeyi söyleyin.

Şimdi partnerinizle beraber masanın üzerindeki bir tüyü üflediğinizi hayal edin, tüyü mümkün olduğunca uzağa göndermeye çalışın. -verdiğiniz nefes süresinin aldığınız nefes süresinden daha uzun olduğundan emin olun-

Haydi yediğiniz en ağız sulandırıcı ve lezzetli yemeği düşünün. Mümkün olduğunca tadını hayal ederek dilinizin tükürük salgılamasına izin verin. Eğer zorlanırsanız bir bardak su içerek de ağzınızın ıslanmasını sağlayabilirsiniz.

Şimdi ilişkinize dair en güvende/sevildiğinizi hissettiğiniz anı hatırlayın. Bunu partnerinizle paylaşın, ne zamandı neler yapıyordunuz? Bu anıyı anlatırken şimdi ne hissediyorsunuz fark edin.

İLİŞKİNİZ BİR ÇOCUK OLSA
Bu süreçteki ilişkinizi bir çocuk olarak hayal edin. Ona dikkatlice bakın.

Kaç yaşlarında? Ne yapıyor? Nasıl görünüyor?  Ne hissediyor? Ona bakarken siz ne hissediyorsunuz? Neye ihtiyacı olabilir?  

Partnerlerden her ikisi de sırayla kendi ilişki çocuğunu tarif etsin.

Partnerinizin ilişki çocuğunu duymak nasıl geldi? Ne hissediyorsunuz? Bu çocuk için yapabileceğiniz neler olabilir?

KEŞİF

Partnerinizle bütün bu karantina dönemi sona erdiğinde neyi farklı yapmak istediğini/zi konuşun.

Bu süreçte partneriniz ya da ilişkiniz adına neler öğrendiniz?

Değerleriniz açısından değişen şeyler var mı? Neler daha değerli oldu?

Bu süreç sonrasındaki ilişkinizi temsil eden bir bitki düşünün. Hangi bitki olurdu?

İlişkinizin bitkisi nasıl görünüyor?

Kokusu var mı?

Yüzeyi nasıl?

Bu bitkiye baktığınızda neler hissediyorsunuz?

İlişkinizdeki kendinizle karşılaşmanın, tanışmanın daha güçlü ve sevgi dolu beraberlikleri inşa etmesi temennisi ile …

Klinik Psikolog
Rukiye VATANSEVER